У законодавстві, що регулює питання забезпечення безоплатним харчуванням учнів закладів загальної середньої освіти, відбулися зміни. У новій редакції Закону України «Про освіту» не передбачено обов’язкове забезпечення безоплатним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів.
У пункті 3 статті 56 Закону України «Про освіту» зазначено, що органи місцевого самоврядування забезпечують безоплатним гарячим харчуванням лише дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах), дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям", які навчаються в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти та осіб інших категорій, визначених законодавством чи рішенням органу місцевого самоврядування.
Незважаючи на прийняті зміни, міська влада не планує зупиняти процес харчування учнів 1-4 класів. У планах з наступного року змінити послуги з харчування для наймолодших школярів: смачний сніданок за менші кошти у цікавому та незвичному для них вигляді.
Управління освіти впродовж двох тижнів тестувало нове примірне двотижневе меню вибірково в окремі дні у гімназіях № 3, 23, міському колегіумі, ЗОШ № 32.
Продовжити харчування цієї категорії дітей за кошти міського бюджету можливо із розрахунку 8 грн в день на дитину (видатки на 2018 рік складуть близько 22 млн грн проти 29 млн грн у 2017 році).
Сьогодні, 14 грудня, у ЗОШ № 21 школярам запропонували страви відповідно до нового примірного меню за другим тижнем п’ятниці: бутерброд закритий: котлета січена з м’яса курки, масло вершкове, листя салату, булка бутербродна, чай з цукром.
На окремому столі розставлені інші страви за примірним двотижневим меню, що були запропоновані учням 1-4 класів у вищевказаних закладах.
Вирішувати чи залишати безоплатне харчування для учнів 1-4 класів, виходячи з реального фінансового ресурсу міського бюджету на 2018 рік, будуть депутати Житомирської міської ради, 18 грудня, під час засідання.
Примірне двотижневе меню
для одноразового харчування учнів 1- 4 класів закладів загальної середньої освіти
м. Житомира на 2018 р.
в грамах на 1 дитину (сніданки)
Дні неділі | Назва страви І тиждень | Маса страви | Назва страви ІІ тиждень | Маса страви |
Понеділок | Бутерброд закритий: |
| Бутерброд закритий: |
|
| Ковбаса варено-копчена | 30 | Сир твердий | 25 |
| Масло вершкове | 5 | Масло вершкове | 5 |
| Листя салату | 2 | Листя салату | 2 |
| Булка бутербродна | 50 | Булка бутербродна | 50 |
| Маса бутерброду | 87 | Маса бутерброду | 82 |
| Чай з цукром | 200/15 | Чай з цукром | 200/15 |
|
|
|
|
|
Вівторок | Омлет натуральний | 50/5 | Шніцель рибний натуральний | 50 |
| Овочі натуральні | 10 | Салат овочевий | 50 |
| Компот із сухих фруктів | 200 | Відвар з шипшини | 180 |
| Хліб | 30 | Хліб | 30 |
|
|
|
|
|
Середа | Бутерброд закритий: |
| Бутерброд закритий: |
|
| Котлета натуральна з філе курки | 30 | Биточки січена з яловичини | 45 |
| Масло вершкове | 3 | Листя салату | 2 |
| Листя салату | 2 | Булка бутербродна | 50 |
| Булка бутербродна | 50 |
|
|
| Маса бутерброду | 85 | Маса бутерброду | 98 |
| Чай з цукром | 180/14 | Компот із сухофруктів | 200 |
|
|
|
|
|
Четвер | Бабка з локшини з сиром й варенням | 100/20 | Запіканка рисова з сиром й соусом з повидла | 100/20 |
| Кавовий напій | 190 | Сік | 200 |
П'ятниця | Бутерброд закритий: |
| Бутерброд закритий: |
|
| Сосиски | 50 | Котлета січена з м'яса курки | 50 |
| Зелень | 0,5 | Масло вершкове | 5 |
| Булка бутербродна | 50 | Листя салату | 2 |
| Маса бутерброду | 100 | Булка бутербродна | 50 |
| Чай з лимоном | 200/15/7 | Маса бутерброду | 107 |
|
|
| Чай з цукром | 180/14 |