Освітні заклади готуються до впровадження наступних етапів реформи шкільного харчування на період до 2027 року.
У Житомирі проходить форум, що об'єднав громади Житомирщини та є унікальним майданчиком, де презентували вже досягнуті успіхи. Тут — і представники житомирського бізнесу, які представили свою продукцію, адаптовані вже до стандартів.
Орест Степаняк, голова Національної асоціації громадського харчування та керівник проєктного Офісу шкільного харчування озвучує основні стратегічні напрямки:
- спроможність громад впроваджувати реформу — фінансова та інституційна. Каже, тут в допомогу є різні джерела фінансування, зокрема і донори-партнери.
У громаді мають вміти та розуміти, як реалізовувати реформу та що саме потрібно змінювати;
- модернізація інфраструктури — інтер'єру та самого технологічного процесу. Сучасне устаткування має полегшити роботу кухарів, пришвидшити процес приготування та покращити якість;
— комунікація здорового харчування на всіх рівнях;
— кадровий потенціал.
У Житомирі діятиме кулінарний хаб. Його створять на базі навчального закладу "Центр сфери обслуговування міста Житомира". Світлана Мосейчук, директорка профтехзакладу, каже: тут зможуть пройти навчання та підвищити кваліфікацію всі кухарі Житомирщини. Нові підходи у закладі вже впроваджують. Здобувачі освіти представли на форумі розроблені технологічні картки, декілька видів обідів комплексного шкільного харчування, а також випічку хліба та кондитерки на органіці.
А з вересня у профтехзакладі готуватимуть нових фахівців — кухарів закладу освіти.
На форумі вручили відзнаку Валентину Арендарчуку, директору департаменту освіти Житомирської міської ради. Адже якість харчування у школах та садочках нашої громади змінюється в позитивний бік. У попередні роки модернізували харчоблоки житомирських освітніх закладів, кухарі пройшли навчання...
Та надважливо ще й те, щоб здорові харчові звички дітей йшли від родин. Про це говорить й Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти й науки України. Каже, в школах на батьківських зборах про це окремо варто говорити, бо зміни у філософії харчуванні дітей — це насамперед покращення якості їхнього життя.