Офіційний веб-сайт Житомирської міської ради

Нова філософія, модернізація інфраструктури та розвиток кадрів: попри виклики, реформа шкільного харчування триває

28.02.2024
Нова філософія, модернізація інфраструктури та  розвиток кадрів: попри виклики, реформа шкільного харчування триває

Освітні заклади готуються до впровадження наступних етапів реформи шкільного харчування на період до 2027 року. 

У Житомирі проходить форум, що об'єднав громади Житомирщини та є унікальним майданчиком, де презентували вже  досягнуті успіхи. Тут — і представники житомирського бізнесу, які  представили свою продукцію,  адаптовані вже до  стандартів.

Орест Степаняк, голова Національної асоціації громадського харчування та керівник проєктного Офісу шкільного харчування озвучує основні стратегічні напрямки:

- спроможність громад впроваджувати реформу —  фінансова та інституційна. Каже,  тут в допомогу є різні джерела фінансування, зокрема і донори-партнери.
У громаді мають вміти та розуміти, як реалізовувати реформу та що саме потрібно змінювати;

- модернізація інфраструктури  — інтер'єру та самого технологічного процесу. Сучасне устаткування має полегшити роботу кухарів, пришвидшити процес приготування та покращити якість;

— комунікація здорового харчування на всіх рівнях;

— кадровий потенціал. 

У Житомирі діятиме  кулінарний хаб. Його створять на базі навчального закладу "Центр сфери обслуговування міста Житомира".  Світлана Мосейчук, директорка профтехзакладу, каже: тут зможуть пройти навчання та підвищити кваліфікацію всі кухарі Житомирщини. Нові підходи у закладі вже впроваджують.  Здобувачі освіти представли на форумі  розроблені технологічні картки, декілька видів обідів комплексного шкільного харчування, а також випічку хліба та кондитерки на органіці. 

А з  вересня у профтехзакладі готуватимуть нових фахівців — кухарів закладу освіти. 

На форумі вручили відзнаку Валентину Арендарчуку, директору департаменту освіти Житомирської міської ради. Адже якість харчування у школах та садочках нашої  громади змінюється в позитивний бік. У попередні роки модернізували харчоблоки житомирських освітніх закладів, кухарі пройшли навчання... 

Та надважливо ще й те, щоб здорові харчові звички  дітей  йшли від родин. Про це говорить й Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти й науки України. Каже, в школах  на батьківських зборах про це окремо варто говорити, бо зміни у філософії харчуванні дітей — це насамперед покращення якості їхнього життя.