Офіційний веб-сайт Житомирської міської ради

Інформація про організацію харчування дітей в закладах дошкільної освіти у 2019 році

30.12.2018
Інформація  про організацію харчування дітей в закладах дошкільної освіти у 2019 році

Нормативна база

Харчування дітей здійснюється відповідно до норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591

Засновники (власники) та керівники дошкільних навчальних закладів є відповідальними за організацію харчування дітей у дошкільних навчальних закладах відповідно до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за № 661/10941

З метою підвищення якості та ефективності організації харчування у дошкільних навчальних закладах засновники (власники) та керівники цих закладів повинні забезпечити виконання Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 року № 298/227, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за № 523/12397

Норми харчування в закладах дошкільної освіти

 

Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

Найменування продукту

Вікова група (років)

від 1 до 3

від 3 до 6 (7)

Кількість приймання їжі

3

4

3

4

Хліб житній

20

30

40

60

Хліб пшеничний

55

80

80

120

Борошно пшеничне

15

20

25

32

Крохмаль

3

3

4

4

Крупи, бобові, макаронні вироби

30

40

45

50

Картопля

130

150

190

220

Овочі різні

180

210

230

260

Фрукти свіжі, цитрусові

45

90

100

100

Соки

50

50

70

100

Фрукти сушені

10

10

10

10

Кондитерські вироби

5

15

15

20

Цукор

35

40

45

50

Мед, медопродукти

1

1

2

2

Масло вершкове

12

19

21

25

Олія

6

9

9

15

Сало

1

1

2

2

Яйця, штук

1/4

1/2

1/2

1/2

Молоко, кисломолочні продукти

350

450

400

500

Сир кисломолочний

35

40

45

50

Сир твердий

3

3

5

5

Сметана

5

10

10

15

М’ясо, м’ясопродукти

60

85

100

110

Риба, рибопродукти

20

25

45

50

Кава злакова, цикорій

1

1

4

4

Какао

1

1

2

2

Чай

0,2

0,2

0,2

0,2

Сіль, сіль йодована

2

2

5

8

Дріжджі

1

1

1

1,5

Лавровий лист

0,05

0,05

0,1

0,1

Сухарі панірувальні

2

3

2

3

Томатна паста

2

3

2

3

Ванільний цукор

0,1

0,1

0,1

0,1

Кислота лимонна

0,1

0,1

0,1

0,1

Хімічний склад

    

Білки

46,6

60,6

68,1

81,5

у тому числі тваринні

29,1

37,5

48,4

48,5

Жири

45,6

63,5

71,7

86,5

у тому числі рослинні

8,4

12,3

12,7

17,8

Вуглеводи

167,6

229,3

239,2

298,8

Енергоцінність, ккал

1267,2

1731,2

1874,8

2299,4

Примітка

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, – кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби – 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.

2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.

      

НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

 

Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591

НОРМИ
харчування у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту

Санаторні заклади (групи) різних профілів

Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення

Вікова група (років)

від 1до 3

від 3 до 6(7)

від 1 до 3

від 3 до 6(7)

Кількість приймання їжі

3

4

3

4

5

5

Хліб житній

30

30

50

50

  

Хліб пшеничний

55

70

70

110

100

160

Борошно пшеничне

15

20

32

35

10

25

Крохмаль

2

3

3

4

3

4

Крупи, бобові, макаронні вироби

30

35

45

50

40

60

Картопля

140

150

220

240

150

200

Овочі різні

200

250

250

300

180

250

Фрукти свіжі, цитрусові

100

150

160

200

100

150

Соки

60

70

100

130

50

100

Фрукти сушені

10

10

10

12

15

20

Кондитерські вироби

8

12

15

20

10

20

Цукор

35

40

45

50

40

55

Мед, медопродукти

1

1

3

4

1

4

Масло вершкове

25

32

30

40

30

35

Олія

6

9

12

17

6

10

Яйця, штук

1/2

1

1

1

1

1

Молоко, кисломолочні продукти

400

500

450

550

500

550

Сир кисломолочний

45

50

60

70

50

70

Сир твердий

5

5

10

10

5

10

Сметана

10

12

15

18

10

15

М’ясо, м’ясопродукти

85

110

120

130

100

120

Риба, рибопродукти

30

30

60

60

30

60

Кава злакова, цикорій

1

1

2

2

1

2

Какао

1

1

2

4

  

Чай

0,1

0,2

0,2

0,2

0,1

0,2

Сіль, сіль йодована

5

5

8

8

5

8

Дріжджі

1

1

1,5

1,5

1

1

Лавровий лист

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

0,02

Сухарі панірувальні

2

3

2

3

2

3

Томатна паста

2

3

2

3

1

2

Хімічний склад

      

Білки

60,2

77,1

98,1

116

69,3

96,6

у тому числі тваринні

41,4

51,8

66

69

49

69

Жири

68,3

89,3

110,2

127,7

80,8

113,7

у тому числі рослинні

8,6

12,5

17

24,1

8,6

13,7

Вуглеводи

194,7

260,7

316,3

428,3

223,7

304,1

Енергоцінність, ккал

1634,5

2155

2649,1

3326,2

1899

2625,9

 

__________
Примітки:

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, – кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби – 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 60 х 5 ) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.

 
 

2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1752 “Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу”.

 
        


 

 

 

Встановлено вартість харчування дітей в закладах дошкільної освіти

 з 01.01.2019 року

Категорія дітей

2019 рік по місту Житомиру

2019 рік с. Вереси

Встановлена

Батьки 60%

Бюджет

Встановлена

Батьки 40%

Бюджет

вартість

 

40%

вартість

 

60%

Ранній

20,7 грн.

12,42 грн.

8,28 грн.

20,7 грн.

8,28 грн.

12,42 грн.

вік

Дошкільний вік

33,96 грн.

20,38 грн.

13,58 грн.

33,96 грн.

13,58 грн.

20,38 грн.

 

Санаторні групи

40,05 грн.

Бюджет 100%

40,05 грн.

У навчально-виховних комплексах для учнів 1-4 класів

Категорія дітей

Непільгові категорії

Пільгові категорії

Встановлена вартість

Батьки

Бюджет

Встановлена вартість

Батьки

Бюджет

      

Учні 1-4 класів

(сніданок, обід, вечеря)

33,96 грн.

25,96 грн.

8,00 грн.

33,96 грн.

33,96 грн.

 

 Визначено пільгові категорії дітей дошкільного віку

п/п

Категорія

Відповідно до

1.      

Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, діти з інвалідністю

Статті 33, 35 Закону України «Про  дошкільну освіту»

2.      

Діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»

Статті 35 Закону України «Про  дошкільну освіту»

3.

Діти, у санаторних групах для дітей з латентною туберкульозною інфекцією та після вилікування від туберкульозу

Статті 33 Закону України «Про  дошкільну освіту»

4.      

Діти, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, тривалого лікування і реабілітації

Статті 33 Закону України «Про  дошкільну освіту»

5.

Діти, один із батьків яких

1) захищав/захищає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брав/бере безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;

2) загинув чи помер, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беручи безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, в операції об’єднаних сил ЗСУ

Рішення місцевих органів влади

6.

Діти, які є внутрішньо переміщеними особами

Рішення місцевих органів влади

7.

Діти, один із батьків яких постраждалий учасник Революції Гідності

Рішення місцевих органів влади

8.

Діти з багатодітних сімей 50%

Порядоку встановлення вартості (Наказ МОН 07.04.2015 №404)

Постанова від 26.08.2002 №1243

 

Батьківська плата за харчування дитини в закладі дошкільної освіти

Відповідно до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернат них навчальних закладах (Наказ МОН України від 21.11.2002 №667:

–  Плата   за  харчування  дітей  у  дошкільних  навчальних закладах вноситься щомісяця, не пізніше 10 числа поточного місяця, за  який  вноситься  плата,  до  банківських  установ  (їх філій). Керівники дошкільних навчальних закладів  несуть  відповідальність за  своєчасне  надходження  батьківської плати.  У разі невнесення плати  в  установлені  строки  ці  суми  стягуються   в   порядку, визначеному чинним законодавством.

– Батьки  сплачують  лише  за  дні  відвідування  дитиною дошкільного   навчального   закладу.  За  дні,  у  які  дитина  не відвідувала  закладу  (у  разі  хвороби,  карантину,   санаторного лікування,  відпустки батьків або осіб, які їх замінюють, у літній оздоровчий  період  (75  днів)   тощо),   плата   з   батьків   не справляється.

Організація дієтичного харчування

  Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах:

– п. 3.1 Дієтичне харчування дітям призначається лікарем закладу або  відповідного  профілю  закладу  охорони  здоров’я: дітям, які часто  і  тривало  хворіють, мають хронічні захворювання (в період загострення  хвороби).

– п.  3.5 Дієтичне    харчування   передбачає   зміну   технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви). Для дітей  диспансерної  групи  найбільш  прийнятною дієтою є дієта N 5,  що може бути використана як основа   для   дієт   N  7 (з обмеженням солі) і N 8.

Організація раціонального харчування в закладі дошкільної освіти

Відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах:

– п.1.12  Раціональне   харчування  в  дошкільному  навчальному закладі передбачає обов’язкове складання меню. Примірне двотижневе меню  складається на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року або  на  кожен  сезон року окремо та погоджується з територіальним органом  Державної  санітарно-епідеміологічної  служби  України  і затверджується  керівником навчального закладу. У разі внесення  змін  примірне  двотижневе  меню повторно погоджується з територіальним органом Державної санітарно-епідеміологічної служби України.   Примірне  двотижневе  меню  складається  з  урахуванням забезпечення   сезонними   продуктами:   свіжими  (консервованими, квашеними)  овочами,  ягодами,  фруктами  (сухофруктами),  соками, варенням  тощо.

– п. 1.18 Щодня  на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування  та  з  урахуванням  примірного  двотижневого меню,    картотеки    страв    складається   меню-розклад.

– п. 1.25 Поруч  з  вікном  видачі  їжі  з харчоблоку обов’язково вивішується графік видачі їжі та денне меню із зазначенням  виходу кожної  страви,  яке  завірено  керівником  і медичним працівником закладу.  Перед харчоблоком  і  в  групах  повинні  бути  вивішені таблиці,  в яких визначається об’єм порції, що мають отримати діти кожної з вікових груп.

Примірне двотижневе меню

Пропонуємо Вам ознайомитись зі змістом примірного двотижневого меню для харчування дітей дошкільних навчальних закладів м. Житомира на різні періоди, затверджене начальником управління освіти та погоджене з Головним державним санітарним лікарем м. Житомира.

Окрім того, інформуємо про те, що кожен заклад дошкільної освіти має право обрати, затвердити та організовувати харчування дітей відповідно одного з варіантів меню, рекомендованих МОН України та узгоджених з МОЗ України, схвалених Державною санітарно-епідеміологічною службою України, ДП «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України (методичний посібник «Організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»,  Київ «МЦФЕР – Україна» 2014 рік)

Примірне меню Зима-весна

Примірне меню Літо-Осінь

За інформацією Департаменту освіти Житомирської міської ради